Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Autor u gostima: Filip Heraković u Pulskoj filmskoj tvornici

Filip Heraković

Ovog četvrtka, 23. studenog s početkom u 20 sati sa zadovoljstvom predstavljamo pulskog redatelja Filipa Herakovića i njegova nagrađivana tri kratka igrana filma koja su prethodila dugometražnom prvijencu Pelikan. 

Sa snimanja Pelikana, foto: Sara Horvatić

sa snimanja Pelikana, foto: Sara Horvatić

Prije projekcije s autorom o njegovim filmskim počecima i poetikama, studiranju na Akademiji i prethodnom studiju sociologije, scenaristici i pripremama filmskog projekta, njegovom viđenju razlika između kratkog i dugog metra, igranim filmu, ‘filmskoj Puli’ i još o mnogočemu razgovarat će pulski izvedbeni umjetnik i kulturolog Igor Zenzerović.

Poslije projekcije slijedi druženje s autorom.

Filip Heraković rođen je u Puli 1989. godine. Diplomirao je filmsku i televizijsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Napisao i režirao nekoliko kratkih filmova koji su sudjelovali na domaćim i regionalnim filmskim festivalima. Sudionik programa Sarajevo Talents u sklopu Sarajevo Film Festivala 2017, te stipendist scenarističkog programa Branko Bauer 2012. i 2020. godine. Prvi dugometražni igrani film Pelikan imao je premijeru na festivalu Black Nights u Tallinnu gdje osvaja posebnu nagradu žirija za režiju. Na Festivalu autorskog filma u Beogradu Pelikan osvaja i nagradu za najbolji film u sekciji Hrabri Balkan.

Trenutno završava i kratki igrani film Zubi krokodila koji je dobio potporu HAVC-a na Javnom pozivu za poticanje proizvodnje. Razvija i dugometražni igrani film Noćni valovi. Član Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR), Umjetničke organizacije Plafon i Europske filmske akademije.

Program

Povratak 
2014., kratki igrani, 15 min., Akademija dramske umjetnosti Zagreb
Po povratku kući, Bojan se vraća majci te susreće staro društvo. Pred njim je okolina koju ponovo treba prihvatiti. Čini se da je sve isto, osim njega.

Krošnje
2016., kratki igrani, 16 min., Akademija dramske umjetnosti Zagreb
Nakon sinova neuspjelog pokušaja samoubojstva, Mirjana posjećuje čovjeka koji ga je spasio.

Gost
2017., kratki igrani, 20 min., Akademija dramske umjetnosti Zagreb
Mladi par, Tanja i Damir, seli se u malo mjesto, u Damirovu kuću iz djetinjstva. Jednoga dana Tanju na ulici grubo izvrijeđa nepoznata žena, nakon čega im u posjet dolazi njezin nećak Marko kako bi se ispričao. Ubrzo se otkriva da Marko i Damir dijele traumu iz prošlosti, no njihova sjećanja na isti događaj bitno se razlikuju.

Program kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.