Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Istarski glazbeni dokumentarci – Veja i Tamara Obrovac 

Ovoga petka, 26. travnja s početkom u 21 u Pulskoj filmskoj tvornici u sklopu Filmskog kluba mladih besplatna je  projekcija dva kratka dokumentarna filma o legendama istarske glazbene scene: etno jazz skladateljici i pjevačici Tamari Obrovac te etnosastavu Veja koji specifičnu istarsku tradicijsku glazbu izvode na sebi svojstven moderan način.

Prije projekcije filmove će najaviti, a poslije projekcije će s publikom razgovarati o razlikama između portretnog i glazbenog dokumentarnog filmu te potrebi za vječnoj potrebi za dokumentiranjem zavičajne kulture i baštine mladi pulski kinoklubaši i muzičari Antonio Juričić i Tin Rakijaš.

Program

Ines Pletikos: Predi, predi šci moja

dokumentarni, 2005., 27 minuta

Jedna od najpoznatijih hrvatskih etno jazz skladateljica i pjevačica Tamara Obrovac u filmu se druži s ocem slikarom Ivanom Obrovcem te govori o djetinjstvu, mladosti, odnosu s muzikom, transu nastupa i vježbanju flaute te o Istri kao vječnoj inspiraciji.

Neven Mihael Dianežević: Veja

dokumentarni, 2017., 33 minute

Zovu ga “Jimmy Hendrix na mrtvoj kozi” jer je virtuoz na mihu! Živciraju ga klišeji da etnoglazbenici moraju svirati u šumi i jesti organski uzgojenu hranu, svjestan je da istarski melos nije ugodan svakom uhu, živi u Belgiji i u Hrvatskoj i pjevač je koji nastupa bos i pjeva žmireći! On je Goran Farkaš, etnomuzikolog i multiinstrumentalist koji s još četvoricom zaljubljenika u tradicijsku glazbu Istre – Markom Pernićem, Sašom Farkašem, Ljubanom Rajićem i Sebastijanom Demarkom – čini “Veju”, etnobend iz Pazina za koji Dario Marušić kaže kako im se ne može dogoditi da ih se nakon slušanja zaboravi!

Program je realiziran unutar projekta Filmskog kluba mladih FeKaeM te u suradnji s Festivalom dokumentarnog rock filma DORF.

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar, Istarska županija i Zaklada Kultura nova.