Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Jeffrey Perkins i Fluxus u Klubu PFT-a

Ovoga ponedjeljka, 3. lipnja s početkom u 21 sati u Pulskoj filmskoj tvornici projekcija je filma George: The Story of George Maciunas and Fluxus u kojemu vizualni umjetnik i filmski redatelj Jeffrey Perkins prikazuje nevjerojatan život i rad utemeljitelja radikalnog avangardnog umjetničkog pokreta 20. stoljeća –Fluxusa.

Nakon gostovanja u Splitu i Zagrebu projekciji u Puli će biti nazočan i redatelj Jeffrey Perkins s kojim će razgovor voditi Zorko Sirotić i Janka Vukmir.

George Maciunas (1931-1978) bio je utemeljitelj Fluxusa, radikalnog avangardnog umjetničkog pokreta 20. stoljeća. Film prati kako je ikonoklastični polihistor rođen u Litvi okupio međunarodnu mrežu umjetnika, glazbenika i pjesnika koji su provocirali društvene i političke promjene kroz performanse, ready-madee i umjetnička djela usmjerena na rušenje granica između umjetnosti i života.

Od razvoja prvih potkrovlja u vlasništvu umjetnika u SoHou u New Yorku do pokušaja da ostvari utopističko društvo na pustom otoku u Karibima, Maciunas je bio beskompromisni vizionar s buntovnim smislom za humor. Ono što se pojavljuje u filmu je kaleidoskopski, često kontradiktoran, ali uvijek razotkrivajući portret Maciunasovog hrabrog i tragičnog života. S intervjuima s više od trideset umjetnika i znanstvenika, uključujući Yoko Ono, Jonasa Mekasa i Nam June Paika, film govori o Maciunasovoj živahnoj osobnosti…

Jeffrey Perkins je vizualni umjetnik/filmski redatelj. Dok je služio u američkim zračnim snagama stacioniranim u Tokiju, upoznao je Yoko Ono i njezinog supruga Anthonyja Coxa. Kroz vrijeme provedeno s njima, bio je izložen djelima Cagea, Duchampa, LaMontea Younga i drugih, te je počeo sudjelovati u događanjima, nastupima i koncertima. Godine 1967. preselio se u LA i počeo se pojavljivati na festivalima performansa, prvenstveno na UCLA, koje su organizirali Joseph Byrd & Fredrich Liberman. Suosnivač je „Single Wing Turquoise Bird“, multimedijske grupe koja je radila Light Showove za Velvet Underground, Grateful Dead i Dr. Johna, da spomenemo samo neke. Jeff se upoznao sa slikarom Samom Francisom koji je postao glavni pokrovitelj grupe; također je u to vrijeme počeo i snimati Sama Francisa, te objavio o njemu film 2008. godine. Nastavio je raditi na vlastitim projektima, izlagao je i nastupao s Terryjem Jenningsom, Angusom MacLiseom i Peterom Maysom. Godine 1981. Jeff se vratio u NYC i počeo izlagati u galeriji Emily Harvey. Njegov rad „Stup“ bio je izložen na Venecijanskom bijenalu 1992. godine. Njegov projekt „Movies for the Blind“ sastoji se od audio zapisa razgovora i intervjua s putnicima u njujorškom taksiju koji je vozio.

Perkins, kojeg je Nam June Paik opisao kao „Fluxusovog autsajdera/underdoga“, poput Maciunasa, preuzeo je mnoge uloge. Nakon što je više od pet desetljeća radio u relativnoj nepoznatosti, 1960-ih je surađivao (i ostat će blizak) s mnogim umjetnicima Fluxusa (uključujući Yoko Ono, Alison Knowles i samog Georgea Maciunasa).Od 1986. je povezan s Anthology Film Archives u New Yorku. Trenutačno radi na filmu o Henry Flyntu.

George: The Story of George Maciunas and Fluxus, 2018.

Redatelj i scenarist, producent: Jeffrey Perkins; 123′, SAD
film se prikazuje na engleskom jeziku
Montažer + pokretna grafika: Jessie Stead
Izvršni producent: Josef Bogdanovic
Suradnici producenata: Jonas Mekas, Cassidy Petrazzi
Voditelj produkcije i pomoćnik redatelja: Liz Dautzenberg

Projekcije:

Split ⇒ Kinoteka Zlatna vrata, Dioklecijanova,  27. svibnja 2024. u 20.00 sati 

Zagreb ⇒MSU, Dvorana Gorgona, Avenija Dubrovnik 17 – 29. svibnja 2024. u 19.00 sati

Pula  Pulska filmska tvornica, Alfreda Stiglicha 12 – 3. lipnja 2024. u 21.00 sat

Zorko Sirotić je rođen 1985. godine u Zagrebu, gdje 2000. postaje članom Kinokluba Zagreb, 2004. završava Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, a 2018. Akademiju dramske umjetnosti (filmska i TV režija, usmjerenje: dok. film). Autor je dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih filmova, a televizijsko iskustvo stekao je radeći na komercijalnim televizijama. Tvorac je underground talk showa „Sudnji dan“ (2013.) u Kinoklubu Zagreb, kao i emisije „Val razuma“(2015.) na Radio Studentu. 2022. postaje predstavnikom njujorške organizacije The Film-Makers’ Cooperative/New American Cinema Group (NACG) za zemlje bivše Jugoslavije. Voditelj je i mentor brojnih filmskih radionica fokusiranih na alternativni film i dokumentarno-eksperimentalne forme.

Janka Vukmir je povjesničarka umjetnosti, kustosica i likovna kritičarka iz Zagreba. Suosnivačica je i predsjednica Instituta za suvremenu umjetnost (1998.). Bila je zamjenica direktora (1993. – 1996.) i direktorica (1996. – 1998.) Soros Centra za suvremenu umjetnost – Zagreb. Organizatorica je niza projekta, inicijativa i događanja na području suvremene likovne umjetnosti u Hrvatskoj i u inozemstvu, u suradnji s raznim organizacijama, ili kao neovisna kustosica. Urednica je i autorica u niza knjiga i publikacija. Suosnivačica je Nagrade Radoslav Putar (2002.) Bila je izvršna direktorica ZGRAF 10 (2008.) suosnivačica i predsjednica HNN – Hrvatski neovisni nakladnici. Na području kulturnog menadžmenta surađivala u više programa Europske kulturne Fondacije, i Grada Zagreba, i kao predavač (na zamjeni) na kolegiju Kulturni menadžment, na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Pokrenula je projekt Transkripcije dnevnika Julija Knifera. Trenutačno radi na istraživanju prvog happeninga u javnom prostoru u Zagrebu. 

Program su omogućili: Trust for Mutual Understanding, New York i Grad Zagreb

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.