Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Kritičko rešeto 16. Production in-a Labin

Ove srijede, 6. ožujka s početkom u 17 sati u Polivalentnoj dvorani Gradske knjižnice Labin premijerno će se prikazati šest kratkometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih i hibridnih filmova nastalih na 16. maratonu izrade kratkog filma Production in-u.

Filmska večer će se održati uživo i putem Zoom-a, a gost Kritičkog rešeta ovog puta bit će nagrađivani redatelj i filmski kritičar Nikola Strašek koji će analizirati i komentirati filmove polaznika te im pružiti smjernice za eventualne dorade. Razgovor će moderirati voditelj projekta Marko Zdravković-Kunac.

bit.ly/Reseto16Pi
Meeting ID: 844 1707 9046
Passcode: 088490 

Production In je besplatna radionica namijenjena svima koji se žele okušati u izazovu stvaranja filma u tri dana. Desetak autora pod vodstvom iskusnih edukatora realizira svoj film u vremenski ograničenom stvaralačkom procesu i dobroj atmosferi praktičnog rada.

16. Production in održao se u Labinu od 26. do 28. siječnja 2024. u prostorijama Društveno kulturnog centra Lamparna u sklopu projekta Production in – Istarska turneja.

Mentori 16. Production in su: Zorko Sirotić, Mario Papić, Alan Stanković, Davor Vuković, Sanda Letonja-Marjanović i Marko Zdravković-Kunac.

Program

  • Alen Filipović: Franko Stainer – div iz Labina, kratki dokumentarni
  • Dean Derežić: Bogovi podzemlja, kratki igrani
  • Vidmarijo Rašić: Ivanom po svijetu, kratki igrani
  • Tin Rakijaš: Vizualni eho, kratki hibridni
  • Nataša Medančić: Linija obrane, kratki dokumentarni
  • Adalberta Madesny: Ples na traci, kratki eksperimentalni
  • + bonus projekcija: Ines Callebich: Savršeno, kratki dokumentarni

Partneri 16. Production In-a su Labin Art Express XXI, Gradska knjižnica Labin, MedVid produkcija i Hrvatski filmski savez. 

16. Production in financijski podupiru Istarska županijaHrvatski audiovizualni centarGrad Pula i Zaklada Kultura nova.

Nikola Strašek rođen je 1978. godine u Zagrebu. Pohađao je Klasičnu gimnaziju u Zagrebu, studirao komparativnu književnost i latinski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Snimio je nekoliko dokumentarnih i igranih filmova. Radio je na Hrvatskoj televiziji gdje je bio TV redatelj nekoliko emisija (Otvoreno, Hrvatska danas, prijenos sjednica Hrvatskog sabora), redatelj priloga u emisiji za mlade “Briljanteen” te asistent režije na dramskoj seriji u produkciji HTV-a “Stipe u gostima”. U suradnji s produkcijskom kućom Drugi plan 2014/15. radi kao scenarist i režiser dokumentarnog serijala „Najduži dan“ (dvije epizode).

Dobitnik je Nagrade Vladimir Vuković za najboljeg kritičara u 2021. godini za tekstove objavljene u radijskoj emisiji Filmoskop III. programa Hrvatskog radija.