Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Mladi europski animirani film u Klubu Pulske filmske tvornice

Klub Pulske filmske tvornice

Ovoga četvrtka, 21. prosinca s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice besplatna je projekcija animiranih filmova mladih europskih autora. Šest kratkih animiranih filmova u ovom programu imaju naizgled različite teme, ali ih povezuje preispitivanje načina na koji ljudska bića komuniciraju sa svijetom.

Te su komunikacije često konfliktne, u kojima ljudska bića izrabljuju i  uništavaju prirodu, odbijaju i progone druge. Ali likovi u tim kratkim filmovima također su sposobni prevladati svoje strahove od odrastanja, bune se protiv nepravde i ujedinjuju kao zajednica. 

Redatelji ovih animiranih filmova potiču sve gledatelje da se pobune i poduzmu nešto da bi izgradili bolju budućnost!

Prije projekcije filmove će najaviti voditelj Kluba PFT-a Marko Zdravković-Kunac, a poslije će kroz razgovor s publikom filmove analizirati te govoriti o komunikaciji, tematskim mogućnostima te potrebama izražavanja kroz animirani film.

Program

Simone GiampaoloSamo dijete
Animirani film, Švicarska, 2020., 7 min
Uvršten u uži izbor za Oscara, ovaj filmski omnibus daje oblik i boju izvornim riječima koje je Severn Cullis-Suzuki izgovorila u dobi od 12 godina na sastanku na vrhu UN-a u Riju 1992., očajničkom apelu jednog djeteta za budućnost našeg planeta.

Aude Ha Leplège: Saigon na Marni
Animirani film, Francuska, 2019., 14 min
Stariji par dijeli sa svojom unukom svoja iskustva iz Vijetnama i Francuske. Kroz opuštene i duhovite, ali i ozbiljnije trenutke, dočaravaju razne faze njihove veze obilježene ratom, izbjeglištvom i emigracijom.

Adela Kaczmarek: Magda
Animirani film, Poljska, 2022., 9 min
U Poljskoj se 1939. Magda, izvrsna 15-godišnja skijašica, pridružila Pokretu otpora. Suočena s hitnom situacijom u kojoj pomaže skupini pilota da prijeđu granicu dok im je Gestapo na tragu, ona kuje riskantan plan kako da prođu neopaženi.

Hugo Caby, Antoine Dupriez, Aubin Kubiak, Lucas Lermytte, Zoé Devise: Migranti 
Animirani film, Francuska, 2020., 8 min
Prisiljeni na egzil zbog globalnog zatopljenja, dva polarna medvjeda kreću na putovanje tijekom kojeg susreću smeđe medvjede. Zajedno pokušavaju pronaći način za suživot.

Magda Guidi i Mara Cerri: Snovi u polju 
Animirani film, Italija, 2020., 9 min
Na pragu smrti svoje voljene mačke, mladić počinje svoj proces tugovanja. Dijete doživljava unutarnju transformaciju nakon što odlazi do vrata vremena, mjesta gdje pokojnici nestaju, a živi ih puštaju. 

Silja Saarepuu i Piret Sigus: Repa
Animirani film, Estonija, 2022., 7 min
Inspiriran slavenskom narodnom pričom, ovaj film pruža pogled u podzemni svijet za vrijeme obrađivanja zemlje, pri čemu istražuje teme vlasništva, suradnje i izdaje.

Program je realiziran unutar projekta Filmskog kluba mladih FeKaeM kojeg financijski podržava Istarska županija te u suradnji s filmskom edukacijskom platformom European Film Factory.

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar, Istarska županija i Zaklada Kultura nova.