Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Pobjednici 55. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva u Klubu PFT-a

55. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

Ovog četvrtka, 14. prosinca u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice projekcija je deset kratkometražnih filmova nagrađenih na ovogodišnjoj 55. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva u Zagrebu.

Sjajan je to filmski uvod svim polaznicima 15. maratona izrade kratkog filma Production in koji će se održati od 15. do 17. prosinca u Klubu PFT-a. Prijave za 15. Production In otvorene su do 22 sata 14. prosinca 2023. godine, a  prijavnica se nalazi OVDJE (bit.ly/prijavnica15Pi )

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva je centralna godišnja manifestacija neprofesijskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj i svake se godine održava u drugom gradu. Uz Pulski filmski festival i najstariji je filmski festival na području Hrvatske koji svake godine okuplja autore, teoretičare, predstavnike filmskih organizacija i ostale zaljubljenike u sedmu umjetnost koji prate nova stremljenja u različitim žanrovima hrvatske filmske produkcije.

Ove godine Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva održala se u Zagrebu do 24. do 26. studenog u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Autorskog studija – fotografija, film, video iz Zagreba. 

Na 55. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva prijavljeno je ukupno 138 filmova, a Selekcijska komisija u program je uvrstila 9 igranih filmova, 9 dokumentarnih filmova, 8 eksperimentalnih filmova i 4 animirana filma. U natjecateljskom su programu filmski klubovi, skupine autora, studenti i pojedinci.

Ocjenjivački sud u sastavu: direktor fotografije i redatelj Boris Poljak, filmski montažer Marin Juranić te redateljica Sunčica Ana Veldić, tijekom javnog žiriranja po pravilima UNICA-e dodijelio je ukupno dvanaest nagrada. 

Program nagrađenih filmova biti će prikazan u dvije zasebne 45-minutne projekcije.

Druga projekcija nagrađenih filmova počinje u 21 sat.

Program je realiziran u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom. Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

Program

Mara Šuljak: Evanescence
eksperimentalni, 4 min, Kinoklub Zagreb, Zagreb

Tomislav Šoban: Turist
eksperimentalni, 12 min, Kinoklub Zagreb, Zagreb

Sara Tomas: Strana strana
animirani, 5 min, Akademija likovnih umjetnosti, Zagreb

Ema Bilaver i Sara Škrlec: exp111000anim111111.mp4
eksperimentalni, 15 min, Akademija likovnih umjetnosti, Zagreb

Josipa Henizelman: Ples na vjetru
dokumentarni, 1 min, Akademija za kulturu i umjetnost, Osijek

Jakov Nola: Badnjak
igrani, 28 min, Akademija dramskih umjetnosti, Zagreb

Jakov Torić: Šta je slađe od janjetine?
dokumentarni, 5 min, Blank_filmski inkubator, Zagreb

Petra Pavetić Kranjčec: Kućica za ptice
animirani, 4 min, Akademija likovnih umjetnosti, Zagreb

grupe autora: Žuta minuta
animirani, 8 min, Akademija za kulturu i umjetnost, Osijek

Dina Uglešić: Pater familias
igrani, 17 min, Sveučilište VERN’, PomPom Film, Zagreb