Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Prolaznost vremena: suvremeni eksperimentalni hrvatski film

Ana Hušman Plac

Ovoga četvrtka, 25. siječnja s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice besplatna je projekcija tri kratka eksperimentalna filma koja otvaraju važno pitanje o samoj biti kinematografije i filma – Što je kino, što je film?

Sva tri filma metafore su mjesta iz kojih film kroz svoju povijest dolazi: trg i tržnica, mjesta pisanja pisama, snova i strahova, sjećanja, mašte i rekonstrukcije.

Prije projekcije, filmove će najaviti mladi filmski autor i  kinoklubaš Tin Rakijaš, a poslije će kroz razgovor s publikom filmove analizirati te govoriti o komunikaciji, eksperimentalnom filmu, estetskim i tematskim mogućnostima te potrebama izražavanja kroz eksperimentalan film.

Program

Ana Hušman Plac

Ana Hušman: Plac

Eksperimentalni, 2008., 9 minuta

Za izradu zimnice kupuje se isključivo domaće i poznato voće i povrće koje onda  treba preparirati i spremiti, kako bi bilo sigurno i očuvano, zaustavljeno u svome najboljem trenutku i kako bi trajalo cijelu zimu. U tom procesu potrebno je ukloniti sva strana tijela, odabrati najljepše komade, one koji nisu oštećeni te sve dobro očistiti da bi se zimnica sačuvala od kvarenja, da bi bila “sigurna”. 

Scenarij i animacija: Ana Hušman
Direktor fotografije: Ivan Slipčević
Snimanje tona: Ana Hušman
Obrada tona: Tomislav Domes
Montažerka: Iva Kraljević
Izvršna producentica: Maja Jurić

Ante Zlatko Stolica: Babajanja

Eksperimentalni, 2022., 14 minuta

Babajanja je kratki esejistički dokumentarac s elementima horora. Vraćajući se u prošlost, pripovjedač pokušava pronaći misterioznu ženu koje se plašio kao dječak. Prekapajući po sjećanjima, snovima i zaboravljenim filmovima strave, nastoji otkriti tko je ona i gdje se danas nalazi. 

Scenarij: Ante Zlatko Stolica
Kamera: Katarina Zlatec
Montaža: Iva Ivan
Oblikovanje zvuka: Hrvoje Nikšić
Producenti: Tibor Keser, Vanja Jambrović
Produkcija: Restart

Nikolina Bogdanović: Mjesto odakle vam pišem pisma

Eksperimentalni, 2018., 9 minuta

Pedesetih godina autoričina teta sa svojim mužem seli iz Jugoslavije u Zapadnu Njemačku Republiku. Fotografije koje šalje svojim sestrama dokumentiraju njihov novi život na Zapadu.

Scenarij i montaža: Nikolina Bogdanović
Oblikovanje zvuka: Ivan Zelić
Producentica: Anita Bastašić
Produkcija: Restart – Škola dokumentarnog filma

Program je realiziran unutar projekta Filmskog kluba mladih FeKaeM kojeg financijski podržava Istarska županija i Grad Pula te u suradnji s Europskom filmskom edukativnom platformom CinEd.eu i Bacačima sjenki.

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar, Istarska županija i Zaklada Kultura nova.